Få hjælp til afgiftning og afvænning på et misbrugscenter
Næst efter alkoholisme, er afhængighed af receptpligtig medicin den mest udbredte form for misbrug i Danmark. I hundredtusindvis af danskere skønnes at slås med et problematisk forhold til læge ordineret medicin som for eksempel smertestillende eller angst dæmpende medicin, blot for at nævne de mest almindelige typer.
Grunden til, at afhængighed af medicin kan udgøre så stort et problem, er, at denne form for afhængighed ikke er væsens forskellig fra den afhængighed, man kan oparbejde af eksempelvis, alkohol, heroin eller kokain. Men de færreste anskuer en medicin afhængighed som sådan – stofferne er jo lovlige, og det er lægen, der har udskrevet dem.
Hvordan opstår afhængighed af receptpligtig medicin?
Det, at et stof indgår som det virksomme led i et godkendt medicinsk præparat, er ikke ensbetydende med, at dette stof er ufarligt – og da slet ikke i større eller massive mængder over en længere periode. Når vi snakker smertestillende medicin, får de såkaldte opioider deres effekt fra et syntetisk stof, som emulerer effekten af opiater så som heroin eller morfin.
Opioider så som Tramadol, Oxycontin eller Fentanyl er således lige så afhængigheds skabende som opiater – og mekanismen er nogenlunde den samme. Ved længere tids massiv anvendelse af opioider opbygges det, der kaldes tolerans, og som indebærer, at kroppen skal bruge mere og mere af det pågældende stof for at opnå den ønskede effekt.
Undlader man at tage sin medicin i de mængder, kroppen kræver, kan man udvikle abstinens symptomer så som uro, angst og søvnbesvær – og i grelle tilfælde symptomer, som ligner de, en heroin misbruger gennemgår, når han eller hun prøver at kvitte stofferne cold turkey.
Få hjælp til afvænning af medicin misbrug
Det er derfor vigtigt, at du ikke forsøger dig med en afvænnende behandling på egen hånd. Hos Behandlingscenter Stien kan du få den rette hjælp til misbrugsbehandling – du kan læse mere på behandlingscenter-stien.dk