Få bugt med din afhængighed af piller på et misbrugscenter

15 april 2019 Astrid Pedersen
Få bugt med din afhængighed af piller på et misbrugscenter

I Danmark er misbrug og afhængighed af læge ordinerede medikamenter et stigende problem. Især mellemkomsten af de såkaldte milde opioider som for eksempel Tramadol, Fentanyl og Oxycodon har medført en øgning i antallet af pillenarkomaner, som denne type misbrugsramte kaldes i folkemunde. Disse lægemidler udskrives rutinemæssigt til smertedækning i forbindelse med kroniske smerter, traumer eller efter en operation.

Hidtil har man anset brug af opioider som værende uproblematisk, men inden for de seneste år er der kommet fokus på de afhængigheds skabende stoffer i denne form for smertestillende medicin. De er nemlig ikke udelukkende smertestillende, men kan også udløse en behagelig rus, grænsende til eufori, idet visse stoffer i medikamenterne påvirker hjernens niveauer af dopamin, serotonin og endorfiner. Tager man opioider over en længere periode, vil hjernen holde op med selv at producere disse stoffer. Dette kan betyde, at et ophør med stofferne medfører depressive tilstande og svære psykiske abstinens symptomer.

Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet afhængig af min receptpligtige medicin?

Hvis du igennem en periode har indtaget opioider, er der risiko for, at du er blevet afhængig af medicinen. Det er ikke alle, som ryger ud i et misbrug, men hvis du er blevet afhængig, vil du kunne iagttage tegn derpå så som øget tolerance over for medikamentet samt cravings og abstinens symptomer, hvis du ikke indtager et vist antal piller på daglig basis. Det er forbundet med stor risiko at forsøge sig med afvænning på egen hånd. Hvis kroppen er blevet vant til høje doser af den afhængighedsskabende medicin, vil du kunne opleve voldsomme humørsvingninger, fysisk ubehag, og svære depressive tilstande, hvis du ophører indtaget uden professionel assistance.

Hos Behandlingscenter Stien kan du få hjælp til afvænning samt opfølgende terapeutisk forløb, hvor du lærer at håndtere din afhængighed og komme videre med en tilværelse fri for misbrug. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder

01 september 2022

Find den rette kasket