Håndværket bag de smukke cashmere-tørklæder

05 oktober 2017 Astrid Madsen
Håndværket bag de smukke cashmere-tørklæder

Et tørklæde af cashmere er skøn hverdagsluksus, der både er en flot tilføjelse til ethvert outfit og er yderst behageligt at have på. Cashmere-uld er nemlig både lettere, blødere og stærkere end almindelig uld. Og så har det større isolerende egenskaber end for eksempel fåreuld, så selv et cashmere-tørklæde, der er så fint og tyndt, at det kan trækkes igennem en fingerring, stadig varmer skønt om hals og skuldre.

Hemmeligheden bag uldens gode egenskaber skal findes både i de helt særlige omstændigheder, cashmere-gederne lever under, og i fremstillingen af ulden til tørklæder, – en proces, der er præget af gamle og stolte håndværkstraditioner. Den ægte cashmere-uld fås fra geder, der lever i Himalaya. Her gør det kolde klima, at gederne udvikler en blød og varm underuld under hårene i pelsen. Underulden holder gederne varme hele vinteren igennem, og når foråret kommer fælder de ulden. Det er på dette tidspunkt, man håndbørster gederne og indsamler det kostbare produkt, der senere skal blive til cashmere-tørklæder.

Når ulden er renset, spindes den til garn. Her er det vigtigt at de fine tråde snoes det helt rigtige antal gange, for at sikre en fast og solid, men stadig blød tråd. Spinderne, der udfører dette arbejde har mange års erfaring i at opnå den helt rigtige balance, der er kendetegnende for cashmere-produkter af høj kvalitet, der ikke fnugger eller flosser. Også i vævningen overlades intet til tilfældigheder. Vævningen foregår på store væve med håndkraft, hvor erfarne vævere hele tiden kan holde øje med detaljerne og sørge for smukke og ensartede vævninger. Til sidst farves stoffet og skæres ud til sjaler. Til trods for styrken i stoffet og den lange proces ulden gennemgår, fra indsamling til færdigt produkt, vejer et cashmere-tørklæde i gennemsnit kun 65 gram.

Cashmere-tørklæder, der er lavet af den ægte cashmere-uld og fremstillet fra bunden efter gamle håndværkstraditioner, er et unikt produkt, der er skønt at have på og et smukt tilbehør i enhver garderobe.

Flere Nyheder

image

29 januar 2019

Tuesday